Host Home performs with juxtapositions, materiality and experimentation in design

Ali Topan

It’s a house that’s laborious to overlook in suburban Brunswick East, Australia. The very first thing you see is a fence of darkish timber with slats concluding in sharp angles, pointing to the sky. In a single part, this darkened façade of wooden slats extends to seamlessly mix with the outside façade of the house and culminates in a intentionally uneven edge on the roof deck quite than a tough horizontal line. It’s like trying on the silhouette of a cityscape towards the setting solar. 



Host Home performs with juxtapositions, materiality and experimentation in design
The picket slats from the outside façade kind an uneven edge and supply privateness together with an uncommon visible factor evocative of a cityscape Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


Purchased by architect couple Asha Nicholas and Chris Stanley of Splinter Society, a Melbourne-based structure and inside design studio, after they had been of their mid-20s, the house began out as a humble employee’s cottage. In a fastidiously composed evolution that lasted over fifteen years, they painstakingly remodeled it right into a clean-lined residence for a rising household. Emphasising fastidiously crafted contrasts, the house harmoniously blends the appeal of the unique cottage with hand-crafted qualities of the brand new parts to take full benefit of the nook web site.



 With a basic design framework in mind, the gradual and phased transformation allowed the couple to play around with a host of design ideas | Host House | Splinter Society | STIRworld
With a fundamental design framework in thoughts, the gradual and phased transformation allowed the couple to mess around with a number of design concepts Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


One Sep at a Time

With a fundamental design framework in thoughts, the gradual and phased transformation allowed the couple to mess around with a number of design concepts and to work with a richly textured palette of supplies – most of them recyclable. As they had been fully concerned in each step of the evolution – one which happened over their 20s and 30s – they may apply completely different experimental methods and inside design parts.



The home features a material palette of sustainable rough-sawn timbers, textured plasters, formed concrete and rough-cut stone| Host House | Splinter Society | STIRworld
The house encompasses a materials palette of sustainable rough-sawn timbers, textured plasters, shaped concrete and rough-cut stone Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


The house encompasses a materials palette the studio repeatedly makes use of of their different initiatives as effectively together with sustainable rough-sawn timbers, textured plasters, shaped concrete and rough-cut stone. Whereas retaining a few of the historic parts of the unique design, the distinctive ground plan permits for progressive areas crammed with pure gentle flooding in by way of folded planes with vertical home windows.



The studio enjoys introducing dark, textured palettes into the design while placing emphasis on the way natural and artificial light plays with the palette | Host House | Splinter Society | STIRworld
The studio enjoys introducing darkish, textured palettes into the design whereas inserting emphasis on the best way pure and synthetic gentle performs with the palette Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


As seen of their different work, the studio enjoys introducing darkish, textured palettes into the design whereas inserting emphasis on the best way pure and synthetic gentle performs with the palette to deliver it alive. “The textures pair with synthetic and pure gentle, designed to scrub the surfaces to supply dynamic results all through the day,” the studio explains.



The new contemporary and experimental additions in black are beautifully set against the white elements of the original cottage | Host House | Splinter Society | STIRworld
The brand new modern and experimental additions in black are fantastically set towards the white parts of the unique cottage Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


Of Black and White

Describing the design transformation, it continued, “the unique white cottage was first extruded to increase the pitched roof quantity to run from the entrance to again of the positioning behind the unique façade.” The gable roof factor extends previous the principle home to kind a planted pergola within the yard. The extension permits the bottom ground to deal with the residing and eating areas, kitchen, one bed room, utility alcoves and the principle entrance with an elevated exterior deck. By eradicating the ceilings and exposing the white rafters, the studio created expansive vertical areas in white. These giant white areas have then been intersected with contrasting black varieties.



The entry hall bisects the original home and leads to the new addition with double-height ceilings | Host House | Splinter Society | STIRworld
The entry corridor bisects the unique residence and results in the brand new addition with double-height ceilings Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


“The dialogue between current white buildings and new black parts is emphasised by a vertical repetition throughout the undertaking. It ‘hosts’ various new black volumes and articulated applications, added over time. These finely detailed black options specific externally and create distinctive house forming intersections chopping by way of the interiors. The asymmetrical materials utility produces a softer edge alongside the brand new roofline, fencing and at numerous elements all through the inside,” mentioned the studio.



The open kitchen features the original beams and gabled ceiling in white contrasted by a material palette of black | Host House | Splinter Society | STIRworld
The open kitchen options the unique beams and gabled ceiling in white contrasted by a fabric palette of black Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


The New to the Outdated

Whereas holding on to some elements of the unique cottage kind and the gabled roofline, the brand new vertical parts create a hanging distinction. The entry corridor bisects the unique residence and results in the brand new addition with double-height ceilings. The primary entrance leads down a hallway, with a one bed room to the left, to an open kitchen that includes the unique beams and gabled ceiling in white contrasted by a fabric palette of black.



The open-plan dining and living areas are illuminated by a glass-covered ‘void’ created where the cottage meets the new extension | Host House | Splinter Society | STIRworld
The open-plan eating and residing areas are illuminated by a glass-covered ‘void’ created the place the cottage meets the brand new extension Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


“Drawing on influences from journey, the residing areas are particularly designed to ‘host’ hospitality and entertaining. The big kitchen has a definite restaurant aesthetic together with reflective surfaces, a stone benchtop and a classy illuminated bar,” the studio defined. The kitchen results in the open-plan eating and residing areas illuminated by a glass lined ‘void’ created the place the cottage meets the brand new extension. The residing space then opens into the picket pergola and backyard.



The sunken bath and the bathroom were designed to enjoy the adjacent greenery through open doors | Host House | Splinter Society | STIRworld
The sunken tub and the lavatory had been designed to benefit from the adjoining greenery by way of open doorways Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


“The first rest room on the bottom ground has a singular soaker tub, recessed into the ground and surrounded by indoor and out of doors gardens,” it continues. The sunken tub and the lavatory had been designed to benefit from the adjoining greenery by way of open doorways with prolonged views but preserve privateness.



The new vertical elements continue to the first floor to form an upper-level mezzanine with a loft-style master ensuite | Host House | Splinter Society | STIRworld
The brand new vertical parts proceed to the primary ground to kind an upper-level mezzanine with a loft-style grasp ensuite Picture: Sharyn Cairns | Courtesy Splinter Society


The brand new vertical parts proceed to the primary ground to kind an upper-level mezzanine with a loft-style grasp ensuite and a further bed room. This Is topped by a rooftop deck and bathtub. The picket slats of the outside façade design kind an uneven edge and supply privateness together with an uncommon visible factor. The brand new modern and experimental additions in black are fantastically set towards the white parts of the unique cottage, creating this glorious distinction of previous and new residential structure.

Leave a Reply

Next Post

How To Enhance for Halloween From the Greenback Retailer

evgenyatamanenko / Getty Photographs/iStockphoto Halloween is arising which implies … spending scary quantities of cash. In line with the Nationwide Retail Federation, Individuals are allotting $10.6 billion on Halloween this 12 months — up from a record-setting $10.1 billion in 2021. Inflation Reduction Checks: When Will You Get Yours?See Why: This Credit score Rating […]
How To Enhance for Halloween From the Greenback Retailer